In onze zwemclub willen wij geen enkele stap overslaan bij het aanleren van een zwemstijl. Wij willen het kind op termijn een “perfecte” stijl aanleren en dit kan onmogelijk in 20 lessen. Zwemmen omvat immers zoveel meer dan zo snel mogelijk aan de overkant van het zwembad geraken! 

Onze zwemclub is onderverdeeld in 3 groepen, een woordje uitleg :

De watergewenning (instapgroepen):

Dit is misschien wel de belangrijkste maar helaas door velen ook de meest onderschatte stap van allemaal!

Wat onderscheidt de zwemsport van de andere sporten? Juist, je moet de sport uitoefenen in een milieu dat voor ons als mens vreemd is: het water.

Daarom is het van groot belang dat we het kind leren wat water is en hoe het ermee moet leren omgaan. Hoe moet het juist leren ademhalen, wat kan je met water allemaal aanvangen? Wat zijn je beperkingen en je mogelijkheden in het water? Een kind moet het allemaal leren voelen en dit wordt hen al spelenderwijs aangeleerd in de watergewenning. De oefeningen die het kind hier zal leren zijn allemaal varianten op ademhaling, drijven, lichaamscoördinatie. Hier wordt de basis van een goede (competitie)zwemmer gelegd!

Zwemmers die deze stap hebben overgeslagen vallen vroeg of laat onherroepelijk door de mand. Wat hier een vijfjarige op een speelse manier wordt bijgebracht, moet iemand die deze stap miste achteraf inhalen. Dit zal de zwemmer dan enkel kunnen door keihard en intensief te werken.

 

De zwemschool (groep 1 t/m 6):

Onze zwemschool begint in het instructiebad en bestaat, naast de watergewenning, uit groepen die stap voor stap de verschillende zwemstijlen zullen aanleren. Er wordt altijd gestart met het aanleren van de beenbewegingen, als het kind dit onder de knie heeft, komt pas de armbeweging aan de beurt. Het juist inademen en uitblazen is hierbij een must.

Er wordt kennis gemaakt met het groot bad en dit mét en zonder hulpmiddelen tot er een volledige lengte overgezwommen kan worden.

In een later stadium (vanaf groep 5 en 6) wordt geleidelijk aan geproefd van het wedstrijdzwemmen door het aanleren van speciale technieken zoals start duiken, keerpunten, … De zwemmers krijgen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan PACO en SPLASH wedstrijden. Dit zijn zwemfestijnen zonder officiële rangschikking waarbij op een gemoedelijke en sfeervolle manier kennis gemaakt kan worden met competitie. 

 

Het competitie zwemmen:

Na de zwemschool komen de zwemmers eerst in het “springplank team” terecht.  Hier worden zij verder voorbereid op het echte wedstrijdzwemmen. De keerpunten worden “reglementair” gemaakt, de 4 zwemstijlen worden vervolmaakt en de trainingsafstanden worden stilaan wat langer.  

De zwemmers blijven indien zij op hun leeftijd zitten normaal 3 jaar in het springplank team.  Het eerste jaar moeten zij geen competitie zwemmen maar mogen wel indien zij voldoen aan de technisch en fysieke doelstellingen om hiermee te starten.  Kwaliteit boven kwantiteit !

Vanaf het 2de jaar in dit team wordt wel verwacht om deel te nemen aan competitie maar zonder hoge verwachtingen.  Enkel deelnemen aan de eigen wedstrijden die we zelf organiseren is in principe al voldoende.  Na het 3de jaar op 10 jarige leeftijd krijgen ze de keuze om verder te bekwamen in het competitie zwemmen of te blijven zwemmen in de groep sportzwemmers.

Indien de zwemmer kiest voor competitie dan zal het verwachtingspatroon qua deelname aan wedstrijden, aanwezigheden op trainingen, trainingsfrequentie aanzienlijk stijgen van 2 naar maximaal 7x/week, afhankelijk van de leeftijd, niveau, de persoonlijke doelstellingen en motivatie.  Indien zij kiezen voor het sport zwemmen blijft de frequentie van trainingen laag en ook de verwachting om enkel de eigen wedstrijden deel te nemen blijft dan bestaan.

Sponsors
Evenementen
Kalender
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5